foto's: Wil G.K. Tjoa 

Edam is een monumentale stad met een rijk verleden

De gerestaureerde huizen langs de verstilde grachten, de smalle straatjes,de bruggen en een enkel plein weerspiegelen de sfeer en het leven in een kleine Hollandse stad van eeuwen geleden.

 

Wil je meer te weten komen over Edam? Bezoek de VVV site: https://www.vvvedamvolendam.nl/nl/edam 

 

 

Stadhuis, Damplein 1

Stadhuis, Damplein 1

Het uit 1737 daterende stadhuis van Edam staat in het hart van de stad aan het Damplein. Blijkens een gedenksteen in de hal is het gebouwd door de Edamse meester huistimmerman Jacob Jongh en werd de eerste steen gelegd door burgemeester Roelof Boot.

 

Voor meer informatie over het stadhuis en over Edam: https://www.vvvedamvolendam.nl/nl/edam of bezoek het via onze plattegrond bij nummer 1.

 

Klik hier om terug naar boven te gaan.

 

Raadzaal Stadhuis, Damplein 1

De raadzaal, de vroegere schepenzaal, verkeert nog in zijn oorspronkelijke staat met het door W. Rave geschilderde behang, voorstellend het oordeel van Salomon en de zalving van Saul. Een zalving is een rituele kroning door een hogepriester (met olie uit een gouden hoornbeker). De Messias betekent ook: de gezalfde.

 

De zaal doet nu dienst als trouwzaal van de gemeente Edam-Volendam, en nu ook als concertzaal voor de pianowandeling! Het VVV kantoor is rechts van de ingang en de bovenverdieping gebruikt het Edams museum voor exposities.

 

Om te komen luisteren bij de raadzaal, ga dan naar nummer 1 op de plattegrond!

 

Klik hier om terug naar boven te gaan..

P.K. de Swaen (voorheen Lutherse Kerk Edam), Voorhaven 135

In 1740 is de P.K. de Swaen (voorheen Lutherse kerk met zijn imposante Lodewijk XIV-gevel, gereed gekomen op de plek waar vroeger het Edamse stadhuis zich bevond. In de toplijst zien wij de bekende Lutherse zwaan. De hoge zaalkerk werd sober ingericht met o.a. zandstenen plavuizen, bestrooid met zand, een eiken preekstoel met een rococo-ornament onder het klankbord, en het latere doophek uit 1742. Pas in 1809 werd een orgel geplaatst op de huidige plek.

Boven de deur van het voormalige stadhuis, nu dus de P.K. de Swaen, staat het volgende te lezen:

 Daar eertyds wierd het heilig recht

Ten nut vant algemeen beslegt

Word nu naar voorschrift van Gods woord

De vrede en boetbazuin gehoort

Men danke God en de agtbare raad

Door welkers gunst dit huis hier staat

 

Je kunt P.K. de Swaen terug vinden als nummer 2 op de plattegrond.

 

Klik hier om terug naar boven te gaan.

Dwars Vinyl, Voorhaven 129

Dwars Vinyl, Voorhaven 129

Dwars Cadeaus en Vinyl

In éen van de oude kaaspakhuizen aan de Voorhaven heeft Frank van den Berg  een winkel geopend bestaande uit een mix van bijzondere en snel wisselende interieursartikelen, originele cadeaus en gadgets, vinyl en pick-ups.

Platenbeurs, een uiteenlopend aanbod van vinyl (elpees en singles) maar ook CD's voor muziekliefhebbers.

 

www.dwars-edam.nl

 

Je kunt Dwars Vinyl terug vinden als nummer 3 op de plattegrond.

 

Klik hier om terug naar boven te gaan.

Nieuwehaven 34

Nieuwehaven 34

Bezoek het via onze plattegrond bij nummer 4.

 

Klik hier om terug naar boven te gaan.

"De Vlijt", Nieuwehaven 61

"De Vlijt", Nieuwehaven 61

De huidige bewoners van dit voormalige kaaspakhuis aan de Nieuwehaven kochten het pakhuis ± 20 jaar geleden toen er nog (Edammer) kazen in lagen opgeslagen. Voor interieurvormgeefster Marijke Schipper en haar echtgenoot een droom die uitkwam om van een bedrijfspand een woonhuis te mogen en kunnen maken voor hun gezin met drie zonen.

De belangrijkste uitgangspunten hierbij: grote gebaren en respect voor het pand.

Voor menig Edammer bezoeker voelt het als een beetje thuiskomen omdat veel tieners als bijbaantje het kazendraaien had, waaronder het kazen draaien in 'de Vlijt'. 

 

Meer te weten komen over de studio van Marijke Schipper? Bezoek deze website www.studiomarijkeschipper.nl!

 

Vind het voormalige kaaspakhuis als nummer 5 op de plattegrond.

 

Klik hier om terug naar boven te gaan.


Nieuwehaven 58

Nieuwehaven 58

Nieuwehaven 58 werd gebouwd rond 1906. Op oude foto's is te zien dat het pand oorspronkelijk een houten klokgevel had, deze is in de tweede helft van de jaren dertig door een stenen trapgevel vervangen. Het oorspronkelijke lage huisje is gedurende de afgelopen eeuw vele malen verbouwd: in totaal 4 dakkapellen (ont-)sieren het dak en achter het huis is op de begane grond een uitbouw gemaakt, waardoor het pand veel groter is dan het van buiten lijkt.

Optredens vinden hier letterlijk plaats 'tussen de schuifdeuren', -die waarschijnlijk ook uit de jaren dertig stammen. 

 

Vind het huis als nummer 6 op de plattegrond.

 

Klik hier om terug naar boven te gaan.

Cafe de Harmonie, Voorhaven 92-94

Cafe de Harmonie, Voorhaven 92-94

De Harmonie is een bruin café annex hotel-pension in de binnenstad van Edam. Tot 1680 was De Harmonie een bedrijf dat schepen in de stad Edam voorzag van scheepsmaterialen en drinkwater. Voor dit doel was er een waterput onder de achterplaats van het café. Deze put is nog geheel intact en is 6x6x5 meter. Na 1680 is het bedrijf een pension geworden. 

Van 1850 tot 1960 is De Harmonie een kroeg geweest waar de arbeiders vrijdags hun loon uitbetaald kregen en het terstond voor het grootste deel weer opmaakten.

De eigenaar stelde in oude tijden orde op zaken als dat nodig was en dit deed hij met een "Engelse sleutel" en dit is tot op heden de bijnaam voor het café. De Engelse sleutel gaat nog steeds van eigenaar tot eigenaar als relikwie uit het verleden.

 

Bezoek de website van de Harmonie: www.harmonie-edam.nl, of bezoek het via onze plattegrond bij nummer 7.

 

Klik hier om terug naar boven te gaan.

 

R.K. Nicolaaskerk, Voorhaven 126

R.K. Nicolaaskerk, Voorhaven 126

De rooms-katholieke Nicolaaskerk (Voorhaven 126) is een zogenoemde Waterstaatskerk. Ze is gebouwd in 1846 onder toezicht van ambtenaren van rijkswaterstaat als vervanging van een oudere kerk.  Het is een bijzonder sober, in klassicistische stijl opgetrokken bouwwerk, zonder ramen in de voorgevel.

Ook het interieur is met zijn wit gepleisterde muren van een grote eenvoud.

 

Vind de R.K. Kerk terug  als nummer 8 op de plattegrond.

 

Klik hier om terug naar boven te gaan.

Het Edams Museum, Damplein 8

Het Edams Museum, Damplein 8

Dit huis werd omstreeks 1540 gebouwd voor een rijke Edamse koopman en is het oudst bekende stenen huis van de stad. In die tijd was Edam nog een overwegend houten stad. Door de stenen wanden rondom en de natuurstenen kozijnen in de voorgevel was het een huis met een “rijke” uitstraling. 

In 1893 werd het zeer vervalllen pand door de gemeente gekocht, waarna het werd gerestaureerd door Pierre J.H.Cuypers, onder meer bekend door het Rijksmuseum en het Centraal Station. Sinds 1895 is het in gebruik als stedelijk museum.

 

Edams MuseumDrijvende Kelder

Het huis is tot in het buitenland bekend om zijn 'drijvende kelder', een waterdichte gemetselde bak die op het grondwater drijft en dus op en neer beweegt.

 

Bezoek de site van het Edams museum: www.edamsmuseum.nl, of vind het op de plattegrond als nummer 9.


Klik hier om terug naar boven te gaan.

 

 

edams_museum_1

Music Edam, Spui 1

Music Edam, Spui 1

Op de plattegrond kun je Music Edam vinden op nummer 10.

 

De winkel, gespecialiseerd in accordeons en snaarinstrumenten, is gevestigd op Spui 1 in het voormalige onderkomen van Foto Dorsman.

Het Britse paar Jaye en John Vickers bestierde jarenlang een muziekwinkel in Cheltenham en heeft deze zaak nu in Edam voortgezet.

Music Edam is gespecialiseerd in folkinstrumenten, zoals accordeons, gitaren, violen, banjo’s en mandolines.

De voormalige fotostudio is nu een opnamestudio: Big Cheese Recording Studio.

Verder is de winkel gespecialiseerd in reparaties en het afstellen van instrumenten.

 

Klik hier om terug naar boven te gaan.

Breestraat 8

Breestraat 8

Het woonhuis aan de Breestraat nr. 8, ook wel genaamd “Het Hooge Huys”, werd tussen 1595 en 1598 gebouwd door J.J. Breemburgh als apotheek en woonhuis. In zijn lange leven heeft het huis vele eigenaren en even zoveel functies gehad.

 

Veel Edammers kennen het huis nog als de slagerij van de Jong. Ook aquarellist, beeldhouwer en schilder Benjamin Royaards woonde en werkte hier van 1963 tot 1969. Hierna waren Frieda en Feike Wassenbergh er gevestigd met hun antiek winkel.

 

In de periode 1967-1968 is het pand grondig gerestaureerd door de bekende architect C.W. Royaards. De huidige eigenaren hebben het pand in 1995 weer geheel in goede staat gebracht met veel aandacht voor de historische aspecten van het pand.

 

Op de plattegrond kun je het huis vinden op nummer 11.

 

Klik hier om terug naar boven te gaan.

 

Hotel Restaurant De Fortuna, Spuistraat 3

Hotel Restaurant De Fortuna, Spuistraat 3

Hotel & Restaurant "De Fortuna" is gelegen op een schilderachtig plekje met uitzicht op de oudste scheepswerf van Edam. 

De vaart waaraan Hotel & Restaurant De Fortuna is gelegen, wordt in de wandeling ook wel "Het Boerenverdriet" genoemd. De herkomst van deze naam is niet geheel duidelijk. Algemeen wordt aangenomen dat de boeren in vroeger tijden, als zij hun koeien per koeboot vervoerden, steeds moeilijkheden ondervonden bij het ronden van de kronkelige bochten in de vaart.


Hoewel de oorspronkelijke huizen die thans Hotel & Restaurant "De Fortuna" vormen, er al rond 1650 moeten hebben gestaan zijn er maar betrekkelijk weinig afbeeldingen van vóór 1900 beschikbaar.

 

Bezoek de website: www.fortuna-edam.nl, of vind het als nummer 12 op de plattegrond.

 

Klik hier om terug naar boven te gaan.

Sas Bloemiste, Kleine Kerkstraat 22

Sas Bloemiste, Kleine Kerkstraat 22

Fleur je dag, stap binnen bij Sas Bloemiste Edam.

Binnenstappen bij Sas Bloemiste in Edam, gelegen onder de speeltoren van Edam, fleurt je dag!

Sas Bloemiste laat je in Edam graag meegenieten van de prachtige bloemen en planten die elke seizoenswisseling weer met zich meebrengt.

In de bijzondere bloemenwinkel kan je terecht voor mooie boeketten, planten voor binnen en buiten , rouw en trouwboeketten.

Naast de bloemen en planten is er een grote collectie glas en aardewerk voor binnen en buiten.

Tijdens de pianowandeling is de mooie tuin met vernieuwde tuinkamers opengesteld en kan er in de serre naar de prachtige pianoklanken worden geluisterd. Kleine Kerkstraat 22.

 

Bekijk bloemen en meer op de website: www.sasbloemiste.nl, en vind SAS bloemiste als nummer 13 op de plattegrond.

 

Klik hier om terug naar boven te gaan.

Speeltoren Kleine Kerk

Speeltoren Kleine Kerk

De Speeltoren is een overblijfsel  van de Onze Lieve Vrouwen- of Kleine kerk, de oudste kerk van Edam. De toren dateert grotendeels nog uit de 16e eeuw en is voorzien van een klokkenspel, in 1561 gegoten door Pieter van der Ghein uit Mechelen.

Van de tweebeukige kerk resteert nog slechts een in 1972 vernieuwd en tegen de toren aansluitend deel. Het overige van de kerk is in 1883 gesloopt.

 

Vind de speeltoren als nummer 14 op de plattegrond.

 

Klik hier om terug naar boven te gaan.


Kapsteeg 3

Kapsteeg 3

De huidige eigenaars kochten deze plek in 1985. Toen stonden er nog 3 verwaarloosde plantenkassen van de familie Huisink. Een van de kassen is nu verdeeld in een serre en een atelier waar snaarinstrumenten worden gerepareerd en gebouwd. Het huisje , dat naast de kas stond, is gerenoveerd en uitgebreid tot wat het nu is.

 

Vind het huis als nummer 15 op de plattegrond.

 

Klik hier om terug naar boven te gaan.

Atelier Gea Karhof, Bierkade 4

De Tijdgeest
De Tijdgeest

Gea Karhof (1945) is een grafisch kunstenaar die met behulp van de oude techniek van etsen een wereld visualiseert waarin op één prent vele culturen samengaan. Zo grijpt ze terug naar symbolen van oude culturen, die ze op haar vele reizen heeft bezocht, en combineert deze met twintigste-eeuwse iconen als Donald Duck en Marilyn Monroe.Er zijn door Gea kortgeleden een aantal etsen gemaakt op het thema muziek. Musici uit verschillende culturen en tijden worden met elkaar geconfronteerd in de handgekleurde etsen met bladgoud.

 

Bezoek de website van het atelier: www.geakarhof.nl, of vind het atelier terug als nummer 16 op de plattegrond.

 

Klik hier om terug naar boven te gaan.

Kaaswaag Henri Willig

Kaaswaag Henri Willig

In vroeger tijden werden de ‘Edammertjes’ gewogen in de Kaaswaag, in het historische centrum van Edam. Een bezoek aan de Kaaswaag en de zomerse kaasmarkt brengt u terug naar de oorsprong van de wereldberoemde ronde kazen.

De meest bezochte kaasmarkt van Nederland is die van Edam. In juli en augustus zijn er elke woensdag, behalve de laatste woensdag in augustus in verband met de Edammer kermis, folkloristische demonstraties. Daarbij laten kaasdragers zien hoe de zware ronde Edammer kazen op berries worden vervoerd, precies zoals dat vroeger ging. Dit gebeurt op het plein voor de Kaaswaag, die dateert van 1778 en waar de kaas werd gewogen. In de Kaaswaag is een permanente tentoonstelling ingericht over de kunst van het kaasmaken. Natuurlijk kunt u hier ook kaas proeven en kopen.

Dicht bij de Waag vindt u op Spui 9 de leukste attractie van Edam: The Story Of Edam Cheese. Hier kunt u ontdekken hoe de Edam kaas wereldberoemd is geworden. Leuk voor jong en oud.

 

Op de plattegrond kun je het Kaasmuseum vinden op nummer 17.

 

Klik hier om terug naar boven te gaan.

Doopsgezinde Vermaning,Jan Nieuwenhuyzenplein 6

De Doopsgezinde Vermaning is in 1702 gebouwd. Het is een ingetogen schuilkerkje, omringd door verschillende huizen, maar is vanaf de Kaasmarkt goed zichtbaar. De preekstoel, banken, het doophek en het verdere eikenhouten interieur dateren uit de bouwtijd. Het eenklaviers orgel, in 1903 gemaakt door Bakker en Timmenga uit Leeuwarden voor de Gereformeerde Kerk te Gaastmeer, is in 1992 overgeplaatst naar Edam.

 

Je kunt de kerk terug vinden als nummer 18 op de plattegrond.

 

Klik hier om terug naar boven te gaan.

 

 

 

De Doopsgezinde Vermaning

foto’s A.P. van Ginkel

Makelaardij Gerro de Boer, Prinsenstraat 10

Makelaardij Gerro de Boer, Prinsenstraat 10

 Je kunt Makelaardij Gerro de Boer terug vinden als nummer 19 op de plattegrond.

 

Klik hier om terug naar boven te gaan.

De Burghwall, Achterhaven 89

De Burghwall, Achterhaven 89

De Burghwall, gewoon en gezellig. Sinds jaar en dag huisvest de Burghwall aan de Achterhaven in Edam een bonte verzameling aan verenigingen. Bijna iedere dag is er wel iets te doen in dit van oorsprong kerkelijke gebouw. Astrid Günther, de nieuwe beheerder van het verenigingsgebouw, timmert samen met de PCI, eigenaar van het pand, hard aan de weg om de Burghwall in Edam weer de plaats te geven die het verdient. Naast de activiteiten van de verenigingen, is het schuilcafé open van donderdag tot en met zondag vanaf 17.00 uur om lekker iets te drinken of een snelle hap, ook om mee te nemen. Iedere zondag 18.00 uur eten wat de pot schaft.

 

Als het bord buiten staat, is Astrid binnen! Volg De Burghwall op facebook www.facebook.com/DeBurghwall, of vind het als nummer 20 op de plattegrond.

 

Klik hier om terug naar boven te gaan.

Grote Kerk

Aan de noordwestelijke stadsrand van Edam is de Grote of St.Nicolaaskerk een dominant bouwwerk. Het is de grootste hallenkerk van Nederland en behoort tot de top honderd van de rijksmonumenten van Nederland. In een hallenkerk zijn de zijschepen  even hoog als het middenschip. Aan de zuidzijde bevindt zich een portaal in laat-gotische stijl. De kerk is beroemd om zijn 32 gebrandschilderde glazen, vervaardigd tussen 1602-1627. Het imposante orgel uit 1663 is gemaakt door Barend Smit uit Hoorn.

 

 

Neem een kijkje op de website van de grote kerk: www.grotekerkedam.nl en vind de grote kerk terug op de plattegrond als nummer 21.

 

Klik hier om terug naar boven te gaan.

Grote kerk edam